Like Us

Sunday, 6 October 2013

Penangan rotan USTAZ

                        Foto

                         Foto

PUCHONG – Hanya kerana gagal menjawab soalan yang ditanya, seorang pelajar di sebuah madrasah di Jengka, Pahang didakwa telah dirotan sehingga tisu pahanya koyak dan terpaksa menerima 30 jahitan.

Bapa mangsa yang berusia 40 tahun berkata, kejadian malang menimpa anak ketiganya itu diketahui 27 September lalu selepas dimaklumkan oleh ibunya yang berada di Pahang.

Sebaik menerima panggilan telefon mengatakan anaknya, pelajar berusia 14 tahun, demam teruk, dia yang menetap di Pangsapuri Enggang Bandar Kinrara, Puchong bergegas pulang ke kampung pada malam hari sama.

Dia mendapati anaknya hanya terbaring, tidak boleh berjalan dan kaki mengalami bengkak serta lebam. Apabila bahagian paha ditekan, ia seolah-olah lembik di bahagian dalam.

Bimbang sesuatu yang buruk berlaku, dia kemudian membawa anaknya itu ke hospital dan pembedahan dilakukan Selasa lalu apabila doktor memaklumkan bahagian dalaman paha anaknya itu mengalami pendarahan teruk serta bernanah.

Doktor juga memberitahu kaki anaknya dipercayai dipukul dengan benda keras.

Dakwanya, sejak hari kejadian anaknya tidak boleh tidur malam kerana kaki asyik berdenyut dan sakit.

Apabila ditanya, anaknya itu memberitahu dia dirotan sebanyak 15 kali oleh seorang ustaz warga Bangladesh yang berkhidmat di madrasah terbabit.

Beliau berkata, anak sulungnya berusia 16 tahun yang turut menuntut di madrasah sama mendakwa nampak adiknya dirotan.

“Nasib baik ibu saya yang tinggal berhampiran madrasah datang menjenguknya selepas seminggu kejadian, kalau tidak
mungkin saya tidak tahu kerana pihak sekolah juga tidak maklumkan,” katanya.

Katanya, anaknya kini trauma dengan apa yang berlaku dan sejak itu dia terus mengeluarkan kedua-duanya anak dari madrasah terbabit.

Katanya, anaknya yang mula menuntut ilmu agama di madrasah terbabit sejak Mac lalu masih menerima rawatan di sebuah hospital swasta di Subang Jaya.

“Sebelum ini mungkin dia pernah dirotan tetapi tidak pernah mengadu kerana mungkin tidak serius. Bagaimanapun, kali ini saya anggap ia teruk dan akan menuntut ganti rugi kos perbelanjaan perubatannya,” katanya.

Pengadu turut sedih kerana anaknya mempunyai keinginan tinggi menuntut ilmu agama tetapi diperlakukan sedemikian rupa.

Menurutnya, Jika pihak madrasah enggan penuhi tuntutan ganti rugi, dia akan memfailkan saman berhubung perkara itu.

Turut mengecewakannya apabila pihak madrasah yang berjanji datang menjenguk anaknya tidak berbuat demikian meski sudah hampir dua minggu kejadian berlaku.

Mangsa menangis tak dapat tahan sakit

“Ustaz kata dia tension sebab itu dia pukul saya dan rakan sekelas lain,” kata mangsa ketika ditemui di wad hospital.

Menurutnya, insiden malang bermula 17 September apabila dia dirotan enam kali selepas bertanya mengenai buku tulisnya kepada rakannya di kelas.

Ustaz warga Bangladesh itu dikatakan terus merotannya dari arah belakang menyebabkan dia menangis kerana tidak dapat menahan kesakitan.

Dia sekali lagi dirotan pada bahagian tangan kerana tidak berhenti menangis, perkara itu diadukan kepada seorang ustaz lain dan diberi keizinan untuk berehat.

Keesokan harinya, dia sekali lagi dirotan sebanyak sembilan kali kerana gagal menjawab soalan dikemukakan ustaz yang sama.

Dakwanya, ada juga rakannya dirotan sebanyak 14 kali tetapi mereka meletakkan pelapik di seluar dan mungkin tidak berasa sakit.

“Selepas seminggu menahan sakit dan tidak dapat solat dengan sempurna, saya hubungi nenek yang datang bawa saya pulang ke rumah,” katanya.

Bahagian kaki yang dirotan pula semakin hari semakin membengkak, lutut membesar menyebabkan dia tidak boleh berjalan dan mengalami demam teruk.

Sementara itu, ibunya yang berusia 35 tahun, berkata, dia tidak dapat menerima hakikat apa yang diperlakukan kepada anaknya.

Katanya, paling menyedihkan apabila anaknya mengadu sakit, pihak madrasah seolah-olah tidak mengendahkan kebajikan pelajar.

“Memang saya rasa geram sangat, ingatkan anak saya boleh dapat didikan agama yang sempurna tetapi lain pula jadinya, kalau boleh rasa hendak belasah ustaz itu,” katanya.

Lebih dikesalkan pengetua sekolah memberi pelbagai alasan apabila diajak bertemu dan berbincang.

Pihak madrasah berkenaan dikatakan hanya meminta maaf dan memberitahu mereka sudah menggantung kerja ustaz terbabit.

“Saya mahu mereka menanggung kos perubatan anak saya yang kini sudah mencecah lebih RM16,000,” katanya.


SAMBUNGAN....
 “Sampai hati ustaz!”. Itu luahan seorang pelajar sebuah sekolah tahfiz yang terpaksa menjalani pembedahan di paha kiri dan terlantar di hospital sejak 10 hari lalu akibat dirotan guru agamanya.

Muhamad Faiz Mohd Sharol, 14, yang belajar di sebuah sekolah tahfiz swasta di Jengka, Pahang, berkata, dia dirotan 15 kali oleh seorang ustaz warga Bangladesh kerana gagal menghafal suku kata Bahasa Arab.

Menurutnya, kejadian itu berlaku pada 17 dan 18 September lalu, namun dia hanya dimasukkan ke sebuah hospital swasta, di sini, pada 28 September.

“Pada 17 September, saya dirotan sebanyak enam kali kerana kesalahan itu dan keesokannya saya dirotan lagi sebanyak sembilan kali,” katanya ketika ditemui Harian Metro di hospital, semalam.


Muhamad Faiz berkata, ustaz berusia 30-an itu merotannya dalam sebuah bilik sambil disaksikan rakan dan dua guru lain.

No comments:

Post a Comment